Untitled 1

Servicii


Management de Proiect

 

 


 

 

     Zilnic auzim de proiecte , de fonduri alocate pe proiecte , de sume de bani uriase alocate de diverse organizatii pentru sustinerea unor proiecte , de proiecte de succes sau de proiecte abandonate !      

     Constatam ca notiunea de proiect a devenit o notiune cotidiana pe care o auzim zilnic la radio , la televiziune  , despre care citim in ziare sau reviste. Ne dam seama din ce in ce mai clar ca proiectele au ajuns sa ne structureze viata.
    
     Managementul de Proiect  este o disciplina care da un raspuns foarte clar si coerent asupra modului in care se poate conduce un proiect.  Atunci cind vorbim despre un proiect de constructii vorbim despre un obiectiv de constructii (un cartier rezidential, un bloc, o hala, o sosea  …  etc.).

     Managementul de Proiect contine concepte stiintifice de management care au fost dezvoltate si implementate pentru a asigura controlul si succesul proiectelor. Aplicarea acestor noi concepte in constructii au condus la dezvoltarea tehnicilor de management-control a costurilor de constructie, a duratelor a resurselor si a modului de finantare a proiectelor, tratind intreg procesul de constructie ca un sistem unitar. Un sistem amplu de management-control este aplicat de la initiere pana la inchiderea operatiunilor fiecarui proiect. Managerul  de Proiect este persoana care cunoaste si stie cum sa aplice toate aceste concepte , stie sa utilizeze tehnicile si uneltele  de Project Management, asigurind controlul  pas-cu-pas al proiectului.



     Activitatile generale necesare pentru realizarea proiectelor sunt:
        1. Analiza si stabilirea obiectivelor de proiect
        2. Evaluarea si controlul riscurilor
        3. Estimarea resurselor
        4. Alocarea resurselor
        5. Organizarea proiectului
        6. Achizitionarea de resurse
        7. Stabilirea sarcinilor
        8. Conducerea activitatilor de proiect
        9. Controlarea executarii proiectului
       10. Urmarirea si raportarea derularii proiectului
       11. Analizarea rezultatelor
       12. Definirea rezultatelor finale ale proiectului
       13. Previzionarea tendintelor proiectului
       14. Managementul calitatii
       15. Managementul problemelor

    

      In majoritatea contractelor de constructii, contractorul are doar singura oportunitate de a-si seta pretul (prin licitatie). Din acest moment, profitul ce se poate obtine este determinat de abilitatea Project Managerului de a economisi si salva bani printr-o buna planificare a operatiunilor zilnice si priceperea lui de a lua decizii bune. Daca un proiect trebuie realizat in cadrul liniei  planificate a bugetului (cost baseline) si planificarii in timp (time baseline), este necesar un control atent (si foarte strins) al managementului operatiunilor. 
     

      Conditiile in care se desfasoara proiectul , cum ar fi gradul de complexitate, importanta incadrarii in timp, limitarea resurselor si incadrarea in costuri pun un accent deosebit pe planificarea, programarea si controlul operatiunilor. Din pacate, procesul de constructie odata pus in miscare, nu este un mecanism care se regleaza singur si necesita ghidarea de catre un expert, in conditiile in care se doreste sa se conformeze planificarii.


     Trebuie reamintit aici ca fiecare proiect este unic si necesita un efort unic, pe o perioada limitata de timp, implicand lucrari complexe, care implica munca de natura variabila si nestandardizata. Domeniul constructiilor poate fi profund afectat de evenimente imposibil sau foarte greu de anticipat. Datorita conditiilor incerte , cerintele de bani si timp se schimba constant si se pot deteriora serios fara nici o atentionare prealabila. Prezenta unui grad ridicat de  incertitudine in constructii nu sugereaza faptul ca planificarea este imposibila ci doar faptul ca aceasta joaca un rol hotaritor in succesul sau esecul proiectului. Cu cit gradul de incertitudine este mai mare, cu atit este necesara o planificare mai atenta si efortul sustinut al unor project manageri cu experienta.


     Managementul timpului si managementul costurilor proiectului are la baza planificarea si programarea duratelor si costurilor pentru fiecare proiect, si un sistem informatic, care sa furnizeze informatii comparative asupra performantelor actuale si cele planificate. Sistemul de monitorizare masoara, evaluiaza si raporteaza progresul proiectului, comparat cu performantele planificate, ce tin Project Managerul informat despre natura, cauza si intinderea oricarei deviatii. Cind apar deviatii, Project Managerul ia orice masuri sunt considerate fezabile pentru remedierea situatiei. Costurile si duratele pot fi foarete usor scapate din mana in industria constructiilor deoarece conditiile de productie sunt volatile. Monitorizarea activitatilor trebuie sa detecteze imediat orice deviere. Project Managerul trebuie sa evaluieze imediat alternativele si sa ia masuri corective care sa aduca proiectul in parametrii programati.


      Tehnicile de Project Management impreuna cu un Project Manager competent pot asigura succesul oricarui proiect de constructii, asigurind un control permanent asupra situatiilor critice. Deoarece factorii ce pot actiona asupra proiectelor de constructii pot fi si de alta natura, inter-relationarea parametrilor timp si cost cu ceilalti parametri pe care ii vom prezenta in articolele urmatoare au afecte majore asupra controlului proiectului si nu in ultimul rind asupra succesului acestuia.


    

     Este foarte important sa se inteleaga rolul, importanta si nevoia unui Project Manager in cadrul unui proiect pentru asigurarea succesului acestuia. Competenta acestuia in domeniul  Project Managementului dar si in constructii, experienta , cunoasterea metodelor si tehnicilor specifice Managementului de Proiect, abilitatea de a lucra cu unelte specifice Project Managementului sunt “arme” specifice fiecarui Project Manager. Pot spune cu convingere ca primul element al succesului unui proiect este Project Managerul , urmat de atingerea celorlalti factori determinanti prezentati mai sus : Calitate – Timp – Cost.
 


Managementul de Proiect este domeniul cheie prin care azi in intreaga lume se desfasoara activitatile politice , economice , sociale si culturale.

Ing. Marius GAITAN
Consultant EUROPROIECT ESTATE
mgaitan@eruroproiect.ro
http://www.project-management-romania.ro/




Alegand EUROPROIECT ESTATE alegeti un partener de succes  !

 Contactati-ne chiar ACUM pentru a primi cea mai buna oferta.

 



Inapoi